O brúsení
Ostrenie nožov s tvrdosťou ocele 58 HRC a viac, a keramických nožov
Ostrenie nožov s tvrdosťou ocele 53-57 HRC
Ostrenie nožov z mäkkej ocele
Je veľa výrobcov nožov. No japonské nože majú povesť najlepších na planéte. Nie je to len tvrdosťou ocele, ale mnohými inými faktormi. Čistota ocele, precíznosť výroby, poctivosť, úcta k tradíciám, mnohogeneračné skúsenosti. Na Slovensku máme šťastie, že je tu Roman Ulík, ktorému vo vzorkovni visí 300 druhov japonských nožov, na ktoré si môžete siahnuť. Pozná osobne každého svojho japonského dodávateľa a výrobcu. Pri ňom máte stopercentnú istotu, že sú vyrobené v Japonsku. Mám tú česť brúsiť preň jeho nože. Návšteva jeho vzorkovne bude pre Vás zážitkom – www.japonskenoze.sk
Je veľa metód brúsenia. Nože sa brúsia elektricky – vodnými nízkootáčkovými kotúčovými a pásovými brúskami. Alebo manuálne – uhlovými vodítkami a klasicky voľnou rukou. Ak niekto preferuje klasické brúsenie na kameňoch, jednostranný nôž mu takýmto japonským spôsobom nabrúsim. Na obojstranný japonský brus odporúčam profesionála Gustáva Šimona – www.brusim.sk