O brúsení
Z úcty k predkom od doby kamennej, ktorí vytvárajú najstaršieho neživého súputníka človeka naprieč dejinami, sa pri brúsení nikam neponáhľam. Každé ostrenie je otázkou individuálneho posúdenia kvality čepele a prípadného stavu jej opotrebenia.
Ostrenie ocelí s tvrdosťou od 58 HRC vyššie a keramických čepelí

Ostrenie ocelí s tvrdosťou 53-57 HRC

Ostrenie mäkkých ocelí

Je veľa spôsobov brúsenia. Jedni sa sústreďujú na zrkadlovo rovnomernú fazetku, štíhlu jemnú špičku. Druhí zas na funkčnosť ostria s rezivosťou už od päty čepele, s konvexnou pevnou špičkou. Preferujem funkčnosť, ale na želanie vybrúsim fazetku zrkadlovo. O problematike brúsenia výstižne pojednáva – www.ostrynoz.sk/o-bruseni/
Je veľa výrobcov nožov. No japonské nože majú povesť najlepších na planéte. Nie je to len tvrdosťou ocele, ale mnohými inými faktormi. Čistota ocele, precíznosť výroby, stáročná poctivosť, úcta k tradíciám, mnohogeneračné skúsenosti. Na Slovensku máme šťastie, že je tu Roman Ulík, ktorému vo vzorkovni visí 270 druhov japonských nožov, na ktoré si môžete siahnuť. Pozná osobne každého svojho japonského dodávateľa a výrobcu. Pri ňom máte stopercentnú istotu, že sú vyrobené v Japonsku. Návšteva jeho vzorkovne bude pre Vás zážitkom – www.japonskenoze.sk
Je veľa metód brúsenia. Nože sa brúsia elektricky – vodnými nízkootáčkovými kotúčovými a pásovými brúskami. Alebo manuálne – uhlovými vodítkami a klasicky voľnou rukou. Ak niekto preferuje klasické brúsenie na kameňoch, jednostranný nôž mu takýmto japonským spôsobom nabrúsim. Na obojstranný japonský brus odporúčam profesionála Gustáva Šimona – www.brusim.sk
Je veľa brúsnych kameňov. No dovolím si tvrdiť, že jeden zo svetových skvostov máme i tu doma. Na Malej Fatre v okolí Rozsutca sa ťaží rovnomenný kameň, ktorý ručne formuje Marián Krivoš – www.rezkam.sk

Kameň Rozsutec, zväčšenie 500x